Apple butter and recipes

Яблочное масло — Голландская кухня

Яблочное масло (Apple butter) — сильно уваренное яблочное пюре. В результате длительного тушения яблок пюре приобретает характерный темно-коричневый цвет и густую консистенцию.

Яблочное масло — старинный продукт, который появился еще в средние века. Местом происхождения яблочного масла считают Рейнскую область и Лимбург, это историческая область на границе Нидерландов, Бельгии и Германии. Там появились первые монастыри с большими садами, а производство яблочного масла было идеальным способом сохранить часть урожая яблок. В то время в этом регионе почти в каждой деревне были свои производители яблочного масла.

Голландские переселенцы перевезли рецепт яблочного масла с собой в Америку. На юге США, особенно в Пенсильвании, производство яблочного масла являлось целым семейным событием. Традиционно яблочное масло готовили на улице в больших количествах в огромных медных посудинах. Перемешивали длинными деревянными лопастями, которые позволяли отойти от огня на большое расстояние, чтобы не обжечься. К перемешиванию массы подключали по очереди всех членов семьи. Процесс приготовления яблочного масла занимает от восьми до двенадцати часов, в зависимости от качества огня, и является очень трудоемким. Некоторые семьи клали серебряные монеты на дно чана, чтобы «мешающий» знал, действительно ли он достает до дна чана. Как только яблочное масло готово, монеты раздавали детям. Такой обычай приготовления яблочного масла был распространен вплоть до XIX века. Но о дно по сей день остается неизменным: при перемешивании важно касаться дна кастрюли, чтобы яблоки не пригорели.

Яблочное масло на самом деле не содержит никакого масла, ни сливочного, ни растительного. Слово «масло» в названии обозначает лишь маслянистую мягкую густую консистенцию, а также указывает на возможность намазывания его на хлеб. Помимо этого яблочное масло используют как начинку для выпечки или в качестве соуса или приправы. Например, с добавлением яблочного масла готовят мясо, а также сочетают его с вареным мясом или сырами вроде чеддера или бри.

Яблочное масло часто приправляют корицей, гвоздикой и другими специями. Для придания терпкости также иногда добавляют уксус или лимонный сок.

В Европе традиционно делают яблочное масло, которое ближе по консистенции к густому сиропу. В Нидерландах яблочное масло известно как аппелстроп (appelstroop), а в Германии — как апфелькраут (Apfelkraut). Его обычно подают на хлебе с тонко нарезанным сыром и квашеной капустой. В Бельгии обычно готовят более сладкую версию, с добавлением груш, ее называют пироп де Лиге (sirop de Liège).

Повидло, популярное в странах восточной Европы (Россия, Польша, Чехия), также является родственником яблочного масла. Существенная разница в том, что повидло традиционно готовится без добавления сахара и специй.

На Нормандских островах яблочное масло известно как «черное масло» (lé nir beurre) и готовится с добавлением лакрицы. В Японии яблочное масло часто содержит настоящее сливочное масло и имеет значительно более светлый цвет, ближе к желтому.

Для приготовления яблочного масла обычно используют м ягкие яблоки , потому что при варке они быстрее размягчаются. Идеальными сортами считают: Макинтош (яблочное масло получается мягким и сливочным), Кортленд (яблочное масло будет мягким, сладким и терпким, считается универсальным) и Гренни Смит (дает кислую сладость во вкусе, считается идеальным дополнением к соленым и пикантным блюдам). Яблоки очищают от кожицы и сердцевин, затем в большом чане и уваривают до получения густой плотной массы. Готовое яблочное масло обычно составляет одну седьмую от изначального объема яблок. Хранят яблочное масло в стерилизованных банках. Благодаря высокой кислотности и содержанию сахара, а также минимальному количеству жидкости, открытую банку яблочного масла можно хранить в течение нескольких месяцев.

Читайте также:  Стекла ремакс для айфон

Ниже мы приводим традиционный голландский рецепт яблочного масла. Из указанного количества ингредиентов получится две баночки превосходного яблочного масла. Для получения большего количества можно увеличить ингредиенты в заданной пропорции.

Ингредиенты — Яблочное масло:

  • очищенные яблоки — 1,5 кг,
  • яблочный сидр — 1/4 стакана,
  • сахар — 150 гр,
  • молотая корица — 1 ч. ложка,
  • молотая гвоздика — 1 щепотка,
  • соль — 1 щепотка.

Рецепт — Яблочное масло:

  1. Яблоки очистить от кожицы, удалить сердцевины и семечки.
  2. Нарезать яблоки на мелкие ломтики. Поместить в кастрюлю с антипригарным покрытием или в мультиварку.
  3. В небольшой миске смешать сахар, корицу, гвоздику и соль. Добавить сидр и полученную смесь к яблокам. Хорошо перемешать, накрыть крышкой и тушить в течение 1 часа.
  4. Уменьшить огонь до минимума и тушить в течение 4-6 часов, периодически помешивая, пока смесь не загустеет и не станет темно-коричневой.
  5. Снять крышку и продолжать готовить на медленном огне еще в течение 1 часа.
  6. Для получения более однородной гладкой пасты взбить венчиком.
  7. Разложить яблочное масло по стерилизованным банкам, герметично закрыть крышками и убрать на хранение в прохладное темное место.
  8. Также яблочное масло можно разложить по порционным контейнерам и заморозить.

Видеорецепт – Яблочное масло:

Совсем скоро здесь будет видеорецепт яблочного масла. А пока вы можете подписаться на наш Youtube-канал, там уже есть интересные видеорецепты из самых разных стран мира.

Источник

Apple butter

less than 30 mins

30 mins to 1 hour

Makes 4–5 x 200ml/7fl oz jars

Apple butters are lower in sugar than traditional jams and, once opened, they need to be kept in the fridge. Cooking the apples in cider brings a delightful sparkle to the butter, the flavour of which will vary depending on the type of cider used (pick one you enjoy drinking).

less than 30 mins

30 mins to 1 hour

Makes 4–5 x 200ml/7fl oz jars

Ingredients

  • 1kg/2lb 4oz cooking apples, plus a few extra if using windfalls, no need to peel or core
  • 500ml/18fl oz cider
  • 400–500g/14oz–1lb 2oz granulated sugar
  • ½ tsp ground cloves
  • ½ tsp ground cinnamon

Method

If using windfall apples, cut away any damaged or bruised bits, ensuring there are 1kg/2lb 4oz cooking apples at the end. Rinse and roughly chop the apples into chunks. Place in a large saucepan with the cider and cook gently until soft and fluffy. Remove from the heat.

Push the apple mixture through a large sieve into a bowl. Weigh the fruit purée and place in a clean saucepan, adding 400–450g/14–15oz sugar to 1 litre/1¾ pint fruit purée. Add the cloves and cinnamon. Slowly bring to the boil over a low heat and stir until the sugar has dissolved. Increase the heat for 10–15 minutes, stirring frequently until the mixture begins to thicken.

Remove from the heat and pour into sterilised jars. Seal immediately with the lids. Keep in the fridge once opened and use within 3–4 weeks.

Recipe Tips

Apple butter is amazingly versatile. It is delicious spread on hot toast or crumpets and is equally scrumptious spooned into porridge, muesli or rice pudding. It can also be enjoyed with cheese or a plate of charcuterie.

A variation on this recipe would be to replace the cider with 100ml/3½fl oz elderflower cordial mixed with 400ml/14fl oz water.

Due to the lower sugar content, it is best to pot the butter into fairly small jars.

Читайте также:  Пробная подписка apple tv не работает

Источник

Apple Butter

Learn how to make apple butter and fill your house with the aroma of cooking apples, cinnamon, allspice, and cloves. Our apple butter recipe is great on toast or spooned into oatmeal!

Elise founded Simply Recipes in 2003 and led the site until 2019. She has an MA in Food Research from Stanford University.

It’s hard to find any apple butter, let alone good apple butter in the grocery store these days. Making apple butter is a great way to preserve the fruits of an apple harvest.

What is Apple Butter?

Apple butter is made by slowly cooking pureed apples for over an hour. The sugars in the apples caramelize as the puree cooks, giving the apple butter its rich, sweet flavor and dark color.

In contrast to what the name implies, there is no «butter» in apple butter. The name comes from its smooth and buttery texture. Apple butter is delicious on buttered toast.

Don’t Throw Away Your Apple Cores!

Although apple butter takes time to make, the upfront part is easy. You do not have to peel or core the apples.

The pectin for firming up the resulting apple butter resides mostly in the cores and there is a lot of flavor in the apple peels. After the first cooking, these parts get discarded as the pulp is run through a food mill.

This recipe produces a traditional apple butter, which is both sweet and sour, the addition of cider vinegar just intensifying the flavor and giving it its tangy edge. It’s seasoned with cinnamon, cloves, allspice and lemon.

For more information on apple varieties, check out our Guide to Apples.

The Difference Between Applesauce and Apple Butter

Apple butter is a smoother, more concentrated form of applesauce. The methods for making the two both start out similarly, by slow-cooking apples until they’re soft and mushy. Applesauce will be ready at this saucy stage, sometimes with the addition of sugar and/or spices to flavor it. But to make apple butter, you puree the stewed apples and cook them down further so more liquid evaporates and the apples caramelize.

Alternatives to Stovetop Cooking

Don’t love standing at the stove stirring for ages? These two methods are way more hands-off.

  • Microwave: Instead of cooking the seasoned puree on the stovetop in Step 5, cook it uncovered in a microwave, on medium heat setting to simmer, for around 30 minutes. If you do this, monitor the cooking every 5 or 10 minutes. Microwaves vary in their power.
  • Slow cooker: In Step 5, transfer the seasoned puree to a slow cooker. Cook on low with the lid ajar (lay spoons across the cooker and set the lid on top) so steam can escape. Stir once every hour or so. Depending on your cooker, it could take up to 5 hours for the apple butter to cook down.

The Best Apples for Apple Butter

Look to softer apples, like Gravenstein, to make apple butter, as they will cook down faster. We also like the tart flavor of Granny Smith apples. Combine different apples to match your taste preferences. We recommend the following varieties:

  • Braeburn
  • Cortland
  • Fuji
  • McIntosh
  • Golden Delicious
  • Jonagold

Learn which apples are best to use in cooking and baking in our guide to apples.

Swaps and Suggestions for Homemade Apple Butter

  • Switch up the spices. This recipe calls for cinnamon, allspice, cloves, and some lemon to bring out the flavor, but feel free to play around with others spices such as ginger and nutmeg if you wish.
  • Switch up the sweetener. We recommend sticking with white sugar for a straightforward apple flavor. But readers have shared some of the swaps they’ve made in the comments. Check them out!
Читайте также:  Телефоны с много памяти айфон

To Can or Not to Can?

Want to make larger batches of apple butter so you can have jars on hand for later and not worry about refrigerating them? Planning to give jars as gifts? If so, sterilize glass jars for canning. We offer detailed directions for water bath canning in the recipe below.

If you want to eat your apple butter up quickly, skip the canning. It keeps in the fridge for weeks as long as you’re not dipping dirty spoon into it. Or freeze it for later.

NOTE: For this recipe to be safe for canning, the sugar levels should not be reduced lower than to 1/3 cup sugar per 1 cup apple pulp.

Storing and Freezing Apple Butter

  • Fresh apple butter will keep in the fridge for at least couple of weeks, if not longer.
  • Sealed, canned jars of apple butter will keep for years in the pantry (they’re best used within a year, though). Once opened, they’ll also keep for weeks in the refrigerator.
  • Frozen apple butter will keep up to a year.

Ways to Use Your Apple Butter

Whether you spread it on toast, swirl it into oatmeal, or serve it on a cheese plate, you’ll find a plethora of delicious ways to incorporate apple butter.

Источник

What Is Apple Butter and How Do You Make It At Home?

Hint: There’s no butter involved.

There are few things cozier than toast or biscuits with apple butter on a chilly fall day. Nicole McLaughlin shows you what you need to know about everybody’s favorite autumnal fruit spread, including how to make it at home:

What Is Apple Butter?

Contrary to its name, there is no butter involved in the making of apple butter. The fruity spread, which is essentially highly concentrated applesauce, is made by cooking apples with spices (like cinnamon and cloves) or ciders until the sugars are caramelized. This process leaves you with a thick, brown, rich, and powerfully apple-flavored spread.

Apple Butter vs. Applesauce

Since apple butter is cooked much longer than applesauce, it has a totally different consistency. The extra time over the heat makes apple butter thicker and glossier than applesauce. While applesauce is soft and mushy, apple butter has a rich, spreadable texture that’s somewhere between jam and peanut butter.

Also, the sugars in apple butter are more concentrated than applesauce. This gives the spread a longer shelf life than the sauce.

Apple Butter Uses

Use apple butter the way you’d use any fruit spread: Spread it on toast or biscuits, dollop it onto pancakes or waffles, stir it into your oatmeal, or use it to give your baked goods a burst of fruitiness. You can even use apple butter in savory recipes — brush it onto meats (such as pork, chicken, or turkey) before cooking to add delicious fall flavor.

How to Make Apple Butter

If you’ve ever made applesauce, congratulations! You know exactly how to make apple butter: Just cook cored apples with sugar and warm spices like cinnamon and allspice. The only difference? Apple butter cooks longer to achieve its brown color, rich texture, and deep flavor.

It’s traditionally cooked on the stove, but you can also make apple butter with your slow cooker or Instant Pot. «I love Chef John’s recipe,» shares Nicole. «It’s super smooth and spreadable.»

Get Chef John’s Apple Butter Recipe here

For step-by-step instructions, learn How to Make Apple Butter 4 Easy Ways. Plus, check our Beginner’s Guide to Canning and Preserving for expert canning, food safety, and storage tips.

Источник

Оцените статью